Aikido

O Sensei, de oprichter van aikido
O Sensei, de oprichter van aikido

In het beoefenen van Aikido als krijgskunst staat het oplossen van lichamelijke conflicten centraal. Tijdens de training oefenen we om beurten het uitvoeren van een aanval en technieken om deze aanval te neutraliseren. Technieken in het aikido zijn gericht op deescalatie van het conflict. Een aikidoka kiest voor een vreedzame oplossing in plaats van de vernietiging van de “tegenstander”.

In het beoefenen van Aikido als sport, train je een correcte lichaamshouding, balans, lichaamsbeheersing en uithoudingsvermogen. Aikido kent echter geen enkele vorm van competitie. Je traint samen met een partner in plaats van tegen een tegenstander. Zonder externe tegenstander ben je vrij om je eigen grenzen te verkennen en te verleggen.

markelo2005

Aikido staat in het Japans voor de weg (Do) van de harmonie (Ai) van lichaam en geest met de levensenergie (Ki) die in en om ons heen is. In het Nederlands zeggen we de coördinatie van lichaam en geest overeenkomstig met (de natuurlijke orde van) dat wat in en om ons heen is. Maar Aikido is meer dan alleen maar de beoefening van het je zelf voegen naar de omstandigheden. Uiteindelijk is het de beoefening van het je voegen naar de situatie vanuit de liefdevolle acceptatie van de gehele situatie (en niet alleen je eigen belang daarin) waar je zelf een onderdeel van uitmaakt.

Het is in deze overstijging van ‘ego’ dat aikido ook een spiritueel pad te noemen is. Meer over het gedachtegoed van aikido als spiritueel pad is te lezen op de website van Marc Jongsten (6e dan).